torsdag 29 november 2007

Julklappsmössor






Två julklappsmössor som ska åka norrut i landet. Vilken tur att mottagarna inte känner till min blogg... Den randiga är förstås gjord i underbar bomullstrikå från E-slöjd. Den lila är en urvuxen plyschtröja som Lo har haft. Helst skulle jag vilja behålla den lila själv för jag blev så förtjust i den, men det är väl så det är: man ska ge bort det man själv skulle vilja ha...


Båda mössorna är fodrade med polarfleece från Stoff & Stil. Hade beställt fleecen för att sy en tröja, men tyckte färgen var lite för skarp. Som mössfoder passade den dock alldeles ypperligt.

Jag har gjort samma typ av lapp som tidigare, men den här gången tog jag grönt papper i bakgrunden. Kronan är fortfarande av guld. Till de här mössorna använde jag dock namnbandet utan krona så där fattar man ju inte riktigt kopplingen till guldkronan förstås. Men den är ju snygg...

onsdag 28 november 2007

Råkade bara lite till


Den här trikån köpte jag också på Jofotex-turen. Plus en massa underbar plysch, bl a en randig variant i rosa-rosa, men den gjorde sig inte så bra på bild. Kanske blir bättre när det är sytt av det. Hur jag nu ska hinna med allt. Dygnet borde verkligen ha fler timmar.
Nu har jag definitivt tyginköpsförbud ett tag framöver... bortsett från loppisar förstås då...

Råkade bara...




Hoppsan, jag råkade visst köpa lite mer tyg på Jofotex... Tänkte kombinera dessa två underbara trikåtyger i en tunika till mig själv och förstås något till barnen också. Köpte mest av det småmönstrade.


Tillökning


Symaskinsfamiljen har fått tillökning. Jodå, en liten en. Alldeles orepig och fin i metall. Den blir barnens när de blir lite större. Den drivs på batteri och kan även vevas. Nu kan jag alltså sy även om det blir strömavbrott, haha ;)


Hittade den på loppisen i helgen och kunde bara inte låta bli den. 80 kronor är den helt klart värd! Sew-Ette Zig-Zag heter den. Maskinen bakom på bilden är bara med för att visa hur liten den nya maskinen är.


tisdag 27 november 2007

Broderad fleecemössa

Ytterligare en mössa. Tyget är fleece som är broderad på fabriken. Den är fodrad med en tunn trikå i rosa. Modellen är samma som jag använt till bebismössorna tidigare. Fleecen är köpt på en tygaffär i stan och trikån är ett slaktat lite för kort linne.

söndag 25 november 2007

Loppisfynd


Har varit på loppis och fyndat tyg. Hittade bl a ett oanvänt? påslakan från Finlayson för 25:-. Vet inte riktigt vad jag ska använda tyget till. Vet inte ens om jag gillar duvor egentligen, men jag kunde inte låta bli att köpa det. Är man samlare så är man... Konstigt att jag hittade något överhuvudtaget eftersom barnen var med. Fast just nu tror jag att mina barn är ganska påverkade av mig. Båda ber om att få gå i tygaffärer... Är det något fel på dem ;-)

Varm presentmössa




En varm mössa i dubbel fleece som ska till farmor som fyller år snart. Mönstret är ett förstorat och modifierat mönster från Ottobre 4/2002. Mössan är väldigt lik den bebismodell jag sytt förut, men den här skippade jag infodringarna på och så är den längre för att kunna vikas upp. Namnlappen sitter på baksidan och är fastsydd för hand.

lördag 24 november 2007

Pippi på klänning




En pippiklänning i tyg från Åhléns.

Retroraglan


Det har blivit ytterligare en raglantröja till Elli. Den här gången i härlig retrotrikå. Fast jag måste medge att tyget kändes ganska grilligt när jag klippte till det. Sen fick jag lite känsla av pyamas, men jag tycker det blev bättre med röda stickningar. Gjordes naturligtvis med Coverpron, fast det var ett evigt sprättande innan jag fick det snyggt. Tycker inte tyget var speciellt svårt, utan problemen med dekorsömmen hade nog mer att göra med att jag bytte tråd till en annan kvalitet. Har inte riktigt koll på vilken tråd man kan ha till maskinen än. Mönstret är samma som jag använt tidigare. Både trikån och mudden kommer från Jofotex. Måste bara åka dit snart igen och köpa lite mer mudd. Tycker den är bra.

torsdag 22 november 2007

Blommor, blommor, blommor


En glad somrig klänning i kraftigt bomullstyg (Åhléns). Först var den storblommig, men så krympte den i tvätten (borde tvättat tyget först). Sen fick den en småblommig förlängning...

tisdag 20 november 2007

Två klänningar


För ett tag sedan sydde jag en sån här klänning till Lo och när vi någon dag efter skulle på kalas till en av hennes kompisar frågade jag vad vi skulle ge i present, och hon föreslog att "vi" skulle göra en likadan till födelsedagsbarnet. Det bär mig emot att göra två helt lika saker, så fållarna skiljer dem åt! Tycker att det blev snyggast fall, lite mer tyngd, i klänningen med mer arbetad fåll. Tur att det var den vi gav bort... Tyget har varit en duk eller gardin och är köpt 2nd hand. Klänningen som blev present överlämnades i en liten tygkasse i samma tyg som klänningen.

Värmande bebismössa

Ytterligare en bebismössa, denna gång i fleece. Samma mönster som förut. Tyget är ett 2nd-handköp.


Förkläde från 70-talet


Det är förklädet sydde min mamma åt mig när jag var liten. Tycker så mycket om tyget. Snart är det nog lagom i storlek till mina barn. Varför görs det inte så här fina tyger nuförtiden?

måndag 19 november 2007

Hittade hätta

Hittade ett mönster till hätta (från en av Gynthers böcker) på Ohelens blogg. Blir sugen på att sy en till lilla Lo, även om hon inte är så liten längre...suck... Frågan är om en 3-åring vill ha en hätta med knytband. Kanske får göra en coolare hjälmvariant med tryckknapp eller kardborre?

Snöhäst


En present till en liten bebis. Mönstret kommer från Kalikå och tyget är trikå. (En av mina misslyckade impulsköpta sommar t-shirts). Skallran är fylld med vadd och i mitten finns en liten bjällra så det låter fint om den.

Raglan med applikationer

Ännu en raglantröja... Snabbsydd och kul att sy. Den här är gjord i samma modell som de tidigare i storlek 4 år ca. Tyget till ärmarna är från en t-shirt som jag inte passade i och tyget till fram- och bakstycke är från en dito klänning. Materialet är trikå. Applikation mitt fram är gjord av ett par gamla tajts i svettismaterial som Lo haft och applikationen på ärmen kommer från en slaktad urvuxen barntröja. Har använt existerande fållar både i nederkant och ärmar för att förenkla det hela. Halsmudden kommer också från en urvuxen barntröja.

Mysig tunika i vinterfrotté


En tunika i härlig vinterfrotté från Hilco (Neanobelle) till Lo. Har legat halvfärdig några veckor, men gick ganska snabbt att avsluta när jag väl tog tag i projektet. Mönstret minns jag inte var jag hittat. Troligen från en Ottobre-tidning eller Ingelise. Modfierat förstås, vad annars? Det är ju så trist att följa sömnadsbeskrivningar...

Blev överförtjust i tyget och bestämde mig för att sy en varm pyamas till mig själv (i en annan färg), men det är bara tröjan som blir blommig. Brallorna får vara enfärgade, annars blir det nog lite too much.

Sydde fållarna på tunikan innan Coverpron klev över tröskeln och nu orkade jag bara inte sprätta. Det får duga ändå även om sömmen ser lite vinglig ut.

söndag 18 november 2007

Ett UFO mindre

Äntligen ett UFO (unfinished object) mindre. Den här trikåklänningen har legat halvfärdig ett bra tag. Det var bara fållarna som saknades och nu när jag har min Coverpro har jag äntligen slutfört den. Hur smidigt som helst. Jag fattar ju inte varför den fick ligga så länge i högen...

Mönstret är detsamma som till velourklänningarna jag sytt tidigare och tyget kommer från en affär i stan. Är osäker på kvaliteten på tyget så vi får se hur det blir efter några tvättar.

Lapp till födelsedagskjolen




Så här ser lappen till födelsedagskjolen nedan ut i närbild. För att kunna stämpla en krona som ser ut som den på den Ellilo-etiketten som jag syr på kläderna fick jag tillverka en egen stämpel. Jag använde ett tunt sittunderlägg, så nu får jag skaffa ett nytt till barnen när det är dagisutflykt... Jag stämplade med guldfärg och embossade sedan med guldpulver. Funderade på att ha en orange krona, men jag hade ingen orange stämpeldyna, men kanske jag kunde tagit orange papper i stället? Nåja, det här var ju första försöket.

Födelsedagskjol


I dag fyller en kompis till Lo år. Hon ska få den här kjolen i födelsedagspresent. Det är samma tyg och modell som den här. Gjorde en lapp att sätta fast på plagget, så det ser riktigt proffsigt ut. Hade jag inte sytt den själv så skulle jag trott att den faktiskt var köpt i en affär. Jag vill nästan inte skiljas från den, men nu ska den slås in...

lördag 17 november 2007

Massor av mössor

Elli träffade en kompis i dag och kompisen hade en så snygg mössa, så jag blev så inspirerad att sy liknande. I kväll har det därför producerats mössor till hela familjen: mamma, pappa och två barn. Alla fick varsin. Barnen fick själva välja färger på sina mössor och pappan fick välja både färg och modell. Det blev en lite "fegare" variant än resten av familjens...

Alla tyger är från E-slöjd. Mössorna är fodrade med fleece. Rosa i den röd-rosa randiga. Svart i den svart-brun randiga och brun i den röd-orangea och i den bruna. Den svarta fleecen kommer från Tygknallen (Varberg?) som jag hittade på Syfestivalen. Den bruna fleecen är från Jofotex. Elli fick en guldstjärneapplikation av "drakfångartyg" från Stoff & Stil på sin mössa.

Mönstret till de randiga mössorna är egenknåpat. Den bruna mössan är gjord i samma mönster som bebismössorna jag sytt tidigare, fast förstorat.

Velourklänning med virkade blommor



Eftersom Lo älskade den här velourklänningen så har jag gjort ytterligare en i samma mönster (Ingelise/Allt om Handarbete 9/2007). Det rosa tyget tror jag kommer från MG-tyger. Det är lite vitaktigt på baksidan så det är i alla fall inte ett Hilco-tyg. Har köpt velourtyger från olika ställen för att kunna jämföra kvaliteten, men det är ju inte så lätt när jag inte satt lappar på dem eller kommer i håg var jag beställt dem...

Den gula mudden i halsen som jag också använt som bandkantning runt ärmsluten kommer i alla fall från Jofotex och verkar vara av bra kvalitet. Sydde ihop klänningen med overlocken och fållade sen med tvillingsömmen på Coverpron. Sydde också med tvillingsömmen runt halsmudd och ärmfållar. Är inte helt nöjd för det var svårt att få det rakt. Får nog skaffa en genomskinlig pressarfot till Coverpron för att kunna se lite bättre hur tyget ligger under den när jag syr.

Ordning som jag sydde ihop klänningen: axelsömmar, ärmisättning, ärmavslutning, ärm- och sidsömmar, fåll nertill. Blommorna kommer från en secondhand-fyndad duk som jag slaktat. De är påsydda för hand allra sist. Har också förstärkt ärmavslutningen för hand eftersom overlocksömmen annars repar upp sig.

Bilder ger verkligen inte färgen på tyget rättvisa. Ska försöka få till en bättre bild vid ett senare tillfälle.

fredag 16 november 2007

Rödgrön röra


Röd och grön och så lite turkos. Samma modell på raglantröja som tidigare. Till den här tröjan använde jag second hand-fyndat velourtyg som var lite skrynkligare i strukturen än det nya fina och dyra, fast jag tycker det blev bra ändå. Muddväven var ny, men som vanligt minns jag inte var jag köpt den.

Så sött!


Men nu bara måste jag lära mig virka! Hur svårt kan det vara?

torsdag 15 november 2007

Och så en till...


Nog för att Elli gillar myströjor, men behöver han fler? Jodå *ler*. Har sytt en till i Hilcos underbara velour (från Neanobelle), denna gång brun. Mudden minns jag inte var jag köpt, men det randiga tyget i dino-applikationen (en stegosaurus) kommer från E-slöjd. Den är fastsydd med smal zick-zack, sedan jag först sprejat den med textillim. Förutom fållarna sydde jag även dekorationssömmar på ärmisättningar och halsringning med Coverpron denna gång. Använde trippelsömmen från baksidan. Fick dock sprätta lite och kämpade hårt emot att lägga tröjan åt sidan i högen av ufon (unfinished objects).

Velourtröja med randiga ärmar


En ny raglantröja till Elli, 5 år i mysig velour från tyska Hilco, köpt hos Neanobelle. Samma mönster som tigertröjan. Fållar gjorda med nya Coverpron. Jag är så nöjd.

En kjol till...


Hur många kjolar kan en liten tjej behöva... Här är ytterligare en kjol till Lo, fast i en annan modell än tidigare. Denna har veck både på fram- och baksidan. Mönstret kommer från Ottobre 4/2007. Tyget som ser ut som en blandning mellan sammet och manchester kommer från Stoff & Stil. Tycker tyget är så mysigt. Skulle nästan vilja ha en så'n kjol själv. En av dotterns kompisar fyller år snart och Lo har bestämt att "vi" ska sy en kjol i present. Det får nog bli en likadan som denna till henne för jag har tyg kvar. Tur jag beställde så mycket!

Raglantröja i trikå


För ett par veckor sedan sydde jag denna tröja till Lo. Tyget är enbart återvunna t-shirtar (både vuxen och barn). Mudden är ny. Mönster är detsamma som till tigertröjan i velour, fast ett par storlekar mindre för att passa en 3-åring. Så kul att kunna återanvända "gamla" saker. T-shirtarna var inte särskilt slitna, det var mest att jag tröttnat på dem och att de inte passade. Gamla hyllvärmare blir nya hyllvärmare... Hjärtat på framsidan är fastsytt med raksöm för att kanten runtom ska bli lite "rå" efter tvätt. Jag fäste applikationen med spraylim (som jag brukar använda när jag syr på brodérmaskinen) för att den skulle ligga kvar när jag sydde fast den. Är för lat för att stryka fast Vliesofix. Man måste göra det enkelt för sig!

Psykedelisk kjol


En kjol till i samma mönster som den prickiga nedan. Även denna till dottern. Tyget är ett secondhand-fynd. Mycket lättsydd modell ihopsvängd på en liten stund.

Rosa kjol med röda prickar


Prickig kjol till Lo, 3 år. Smalspårig manchester med tryckta prickar från Stoff & Stil. Modifierat mönster från någon Ottobretidning. Minns inte var mudden är köpt.

Mössa och halsduk


Medan jag ändå var i farten och sydde mössor så gjorde jag det här setet till Elli. Samma modell som bebismössorna, men denna är förstorad till storlek 5 år. Tyget från samma slaktade Nanso-kjol som nedan.

Ytterligare en bebismössa


Ytterligare en bebismössa. Denna gång till en liten kusin till barnen. Tyg: återvunnen kjol från Nanso. Mönster: samma som till tvillingmössorna. Mössan har inte åkt i väg till sin lilla mottagare än så jag hoppas hans föräldrar inte ser det här...

Mössor på export


De här gulliga små mössorna som ska åka över Atlanten till två nyfödda tvillingtjejer! Tyget är en härlig stretchtrikå från Jofotex. Mönstret: en förminskad modell av den i "Nya barnkläder 62-104 cl" av Elsebeth Gynther. Jag jämförde med en av barnens första köpta bebismössor så jag hoppas storleken är lagom.

tisdag 13 november 2007

Tigertröja




En riktig myströja som passar bra i vinterkylan. Gosig grön velour (med något som ser ut som sabeltandade tigrar) från E-slöjd (inköpt på Syfestivalen) och gul mudd från Jofotex. Mönster till raglantröja från "Sy barnkläder av mjuka tyger" av Åsa Lennartsson. Storlek 130, trots att Elli egentligen bara drar 116. Det stod att man skulle göra modellen två storlekar större än normalt och det blev bra! Roligt: Detta var premiär för min nya maskin; en Janome CoverPro 1000CP - en för tidig födelsedagspresent till mig från familjen!

Vintergrön velourklänning till Lo


En mysig klänning i blommig velour från MG-tyger. Storlek 110. Mönster från tidningen Ingelise/Allt om Handarbete nr 9/2007.