söndag 28 juni 2009

Salig blandning

Jag testade ett tunikemönster i senaste Allt om Handarbete (7/09) och här är resultatet: en tunika i alla möjliga färger och mönster. Jag tycker verkligen om att blanda så här och den här blev jag supernöjd med. Speciellt kulorna i tofsarna. Egentligen skulle man virka själv, men jag iddes inte riktigt, och så kom jag att tänka på att jag hade några pärlor i gömmorna och att de nog skulle passa. Och de gjorde de ju ...

Blommigt/prickigt tyg till framstycke/bakstycke från Bingert & Hallström tror jag. Har haft det i hyllan ett tag. Rutigt tyg till ärmar och snodd från Stoff och stil.


onsdag 24 juni 2009

Blommig sommarblus

En blus sydd av ett tunt bomullstyg som jag hittade på Ohlssons i Stockholm. Samma tyg har jag sett i färdiga plagg på Vero Moda. Mönstret är ett köpemönster (New Look 6976) och modellen sitter väldigt bra = lagom rynk framtill utan att folk ska börja fråga om jag är gravid ... Har man minsta tendens till putmage kan ju rynkmodeller, liksom empireskärningar vara lite knepigt, men den här är jag nöjd med. Kommer definitivt att bli fler av den här modellen, som dessutom var "easy".

Naturligtvis kunde jag inte lämna mönstret som det var utan har gjort lite småändringar. T ex har jag satt resår i nederkanten på ärmen i stället för dragsko.

söndag 21 juni 2009

Sommarlätt volangklänning

Hittade ett underbart tunt gammalt påslakan second hand och av det har det blivit en sommarlätt volangklänning. Har jobbat om ett gammalt mönster till en raglantröja (ur "Sy kläder av mjuka tyger" av Lennartsson). Samma mönster som jag för övrigt använde till det här nattlinnet. Gjorde ärmarna mycket bredare för att få in vidd så jag skulle kunna göra en singoallamodell med resår i både halskant och ärmkant. Eftersom det här är ett vävt tyg behövs också lite mer bredd än om det hade varit trikå som är töjbart.

Tyckte det blev roligt med en volang i nederkanten. Känns som om det blir lite mer tyngd i klänningen eftersom tyget i sig är så tunt.

Det här är en klar favoritmodell och det känns som om man kan variera den i det oändliga. Bara fantasin sätter gränser. Jag gillar verkligen att jag äntligen fått till en singoallamodell som inte är så rynkad i halsen.

onsdag 17 juni 2009

Tygfynd

Hittade ett helt oanvänt retrotygstycke på loppis häromdagen. Inte ofta jag springer på nåt sån fint i "mina" affärer. Kraftig bomull. Över 1 meter för 15 kronor. Har inte bestämt vad det ska bli än. Kjol till mig själv ligger nära till hands. Och en till dottern kanske.

tisdag 16 juni 2009

Molnkjol

Äntligen fick dottern sin molnkjol! Hon nog lite besviken på att jag sydde det första plagget i molntyget från JNY till mig själv. Har använt samma modell som i den här och den här. Mönstret har jag hittat i Allt om Handarbete nr 2 2007 (modell 32). Gjorde till och med i samma storlek (4 år) trots att hon är mer än ett år äldre än när jag sydde efter mönstret förra gången. Gjorde den bara ett par centimeter längre. På bredden var den fortfarande lagom.

Mudden är 2x2-ribb från Jofotex (34 cm osträckt). Superbra kvalitet. Molntyget förstås från JNY. Använde mig av CoverProns bakvända trilling-/trippelsöm precis som i molntunikan jag gjorde till mig själv. (Inställning: 4 4 4 0,25 Diff: 3,5 Stygnlängd: 1,5). Jag tycker röd tråd och röd mudd blir en väldigt snygg kontrast till det turkosa och kommer hålla mig till denna färgkombination i åtminstone två plagg framöver: ett molnlinne som matchar kjolen och en molntröja till sonen. Vi blir väldigt matchade :)

Egentligen förstår jag inte varför jag inte syr fler kjolar. Det är ju så enkelt och dottern blir så glad! Hon är en riktig kjol- och klänningstjej.

söndag 14 juni 2009

Turkos molntunika till mig själv

Första molnplagget jag sydde blev till mig själv. Jaja, barn ni ska få era ...

Använde mig av samma mönster som till tidigare tunikor jag gjort. Till exempel den här. Tänkte ett tag att JNYs underbara molntyg kanske var lite för kraftigt, men det blev hur bra som helst. Har både tvättat i 60 grader och torktumlat innan och det märks inte. Vilken superkvalité.

CoverPron och jag var kompisar nästan hela tiden (Inställning: 4 4 4 0,25 Diff: 3,5 Stygnlängd: 1,5). Däremot hade jag mina duster med overlocken där högernålens tråd ideligen brast (3 N N N Diff N Stygnlängd N).


Till kantband i halsringningen använde jag en stretchtrikå i turkos från Michas Stoffecke. Stickade ner den med CoverProns trippelsöm. Har länge funderat på att skaffa en bandkantare till min maskin och känner att jag vill ha en sån NU. Vill kunna göra ringningarna snäppet snyggare!


Fållarna på ärmarna och i nederkant gjorde jag med CoverProns trillingsöm, fast bakvänd. Tyckte det blev snyggt med den röda detaljen i sömmarna. Kände att jag ville markera fållarna mer än jag gjorde i halsringningen där jag ju hade ett annat tyg som jag ville få fram.

Brun molnpyamas

Min gästbloggare är synnerligen kreativ och borde snart skaffa en egen blogg ;)
Här har hon sytt en likadan pyamas som i förra inlägget, fast denna gång i det bruna molntyget. Visst blev den fin även i brunt? Supersöt. För att inte tala om den lilla modellen ...

Molnpyamas

En molnpyamas sydd i det underbara molntyget från JNY. Molntyg både i mudd och halsringning. För ovanlighetens skull inte jag som sytt (fast även jag håller på att knåpa i det turkosa molntyget). Har en hemlig gästbloggare ...

fredag 12 juni 2009

Mönsterfynd

Det har varit hektiskt senaste månaden och jag har inte hunnit sy så mycket. Därmot har jag virkat och shoppat både tyg och mönster. Här är några av mönstren. Jag är speciellt förtjust i det med mössorna/huvorna.
Coola huvudbonader.


Söt blus som inte kommer passa mig.

Kläder min man inte kommer vilja ha.


Mammaklänningar, men man kanske kan ha dem ändå?


Kjol med alldeles för smal midja, men snygg västklänning.