lördag 31 oktober 2009

Kjol i Hello Kitty-fleece

Har man en dotter som vägrar ha vanliga brallor och envisas med att ha tunna tights i kylan så får man lura henne lite ;) Kjol över tightsen tycker hon är ok och en fleecekjol värmer bra om rumpan tycker mamma. Att det är Hello Kitty över hela kjolen gör den inte sämre i hennes ögon ...

Det här fleecetyget är supermjukt och lite roligare än vanliga fleecetyger. Det kommer från en lokal tygaffär. Nederkanten är kantad med interlock från JNY. Jodå, det gick att använda bandkantaren till fleece också =) Midjemudden kommer från Jofotex.

Det kommer att bli fler fleecekjolar till lillasyster framöver. Är nästan sugen på att sy en till mig själv också att ha när det smäller till och blir rejält kallt. Fast då väljer jag nog ett mer diskret tyg ...

onsdag 28 oktober 2009

Syskonmatchade moln


Ytterligare en syskonmatchning, med tunika och tröja i samma härliga tyg. Den här gången i JNY:s bruna moln. Bandkantning med vit interlock från samma ställe.
Man kan ju fråga sig varför jag bara syr kortärmade tunikor till dottern medan sonen får höstanpassade varma långärmade tröjor. Det beror på att min lilla tjej vägrar använda annat än kortärmat. Helst vill hon egentligen ha linne, men det tycker hennes mamma är alldeles för kallt. Alltså, vad är det med tjejer och linnen egentligen?

tisdag 27 oktober 2009

Återvunna tröjor och linnen

I dag gick jag igenom barnens garderober. Mycket var urväxt och fick kasseras, men en del kändes som om man skulle kunna fixa till. Speciellt eftersom dottern envisas och vägrar långärmat fast det börjar bli kallt. Här är tre tillfixade tröjor och linnen i dotterns garderob. Fast från början var de sex. Alla urvuxna på längden, men helt ok på bredden. Det är en liten smalis jag har.

Tog ett av de sex för korta linnena/tröjorna och satte under ett annat, sydde fast med raksöm i det övres fåll och vips - tre "nya" plagg som inte lämnar magen bar. Och jag tycker det är snyggt att det ser ut som om det hänger ner ett annat linne under. Det blir som en sport att förlänga livet på de plagg man redan har i garderoben eller göra om dem till något helt annat. Jag gillar återvinning!

måndag 26 oktober 2009

Tröja i djungeltyget till sonen

Äntligen har jag sytt av djungeltyget. Hade först tänkt göra en tunika till 5-åringen men eftersom hon plötsligt ändrade sig och sa att tyget var lite fjantigt blev det liggande. Hon har ju börjat skolan och sedan dess blivit mer och mer kräsen ...

Sen visade det sig i stället lite oväntat att 7-åringen vill ha en tröja och då var det ju bara att slå till innan han ändrade sig ... Annars hade jag nog nästan varit beredd att sy ett nattlinne till mig själv eller nå't.

Velade ett bra tag om färgen på kantbandet. Sydde till och med faktiskt fast ett grönt först, men eftersom det inte blev helt hundra och jag fick sprätta bort det så ändrade jag färg när jag ändå höll på ;) Jag lät sonen göra valet mellan turkos och röd och han valde förstås sin favoritfärg.

Djungeltyget är det i bomull/lycra från JNY. Kantbandet kommer även det från JNY, men här valde jag interlocken i stället. Tycker det är lite jobbigt att bandkanta med jersey som krullar sig. Finns det några knep?

söndag 25 oktober 2009

Tyger från himmelriket

Det blev som sagt en tur till himmelriket Jofotex i dag. Var i behov av ribbad muddväv, men hittade förstås lite annat som också fick följa med hem. Och det var väl inte helt oväntat ;)

De fyra översta tygerna är muddväv, nästa två är fleecetyger, sedan ett svart trikåtyg med vita prickar och ett rött vävt bomullstyg med vita prickar. Jo, jag ÄR svag för prickigt ... Under det röda ett randigt velourtyg och nederst i högen ett blommigt stretchigt tyg i sweatshirtliknande kvalitet.

Tågtyget hade tyvärr inte kommit in, men det visste jag när jag åkte dit. Just det, passade på att lämna in en gammal symaskin för service så jag måste förresten tillbaks till Jofotex inom en ganska snar framtid. Bra ursäkt, eller hur?

lördag 24 oktober 2009

Pingviner till syskonen

Det här pingvintygerna från Stoff och Stil är bara så mjuka och härliga. Har sytt en tunika till lillasyster, 6 år och en tröja till storebror, 7 år. Tröjan är medvetet rätt lång i livet. Jag tycker att även pojktröjor ska värma en bit ner på rumpan. Det får gärna se lite oversized ut.

Valde att bandkanta med en vit interlock från JNY. Det blev verkligen jättebra. Inget krångel alls. Jag är så nöjd med min nya bandkantare fortfarande! Fattar inte att jag inte köpt en tidigare.

I morgon väntar ett besök i tyghimlen ... Jofotex. Ska framför allt handla muddväv, men det lär nog slinka med en och annan meter av andra tyger också om jag känner mig själv rätt ;)

onsdag 21 oktober 2009

Raglantröja med apor


Det här här en tröja till E sydd i ett aptyg från Mjuka tyger som jag köpte i våras. Passade på att sy den samtidigt som tunikan i förra inlägget när jag ändå hade maskinerna trädda med röd tråd ... Tröjan är i storlek 130.

Raglansömmen är förstärkt med CP:ns bakvända trippelsöm. I halsringning och ärmslut har jag valt muddväv. Mudden kommer från Jofotex, ett ställe jag för övrigt måste besöka snart igen ;)

söndag 18 oktober 2009

Såld!

Jag köpte en bandkantare till min CoverPro (12 mm) på syfestivalen och är helt såld. Den är såå bra. Nu vill jag bandkanta hela världen ;)

Här är ett av mina första alster. En tunika till L i JNY:s husvagnstyg. Tycker det är otroligt snyggt att matcha det turkosa med rött. Det röda tyget till kanterna kommer också från JNY, men det är interlock.

Detalj av halsringningen. Jag är så nöjd!


Fållen nedtill gjord med CP:ns bakvända trippelsöm.

lördag 17 oktober 2009

Öronvärmare


Har sytt en hög mössor till barnen för nu börjar det bli kallt om öronen på morgnarna. Tyger från Jofotex (elefanter och landskap), Stoff och Stil (pingviner) och Gittes tygkälla (randigt).
Mönster är samma gamla vanliga som jag brukar använda. Å vad roligt det är att sy mössor. Det går så snabbt. Synd bara att barnen inte behöver hur många som helst ;)

torsdag 15 oktober 2009

Pirattunika till syrran


Det blev en pirattunika till syrran. Att matcha brorsans tröja i förra inlägget. Ärmarna är e-slöjdstyg även här, men nu med en tunn gul rand. Dottern valde själv. Problemfri sömnad även denna gång och dottern gillade tunikan.

måndag 12 oktober 2009

Pirattröja till skolpojke

Pirattröja till E, 7 år. Tyg till fram- och bakstycke från Mjuka tyger och tyg till ärmarna från e-slöjd. Svart mudd från Jofotex. Nyansen på det orangea e-slöjdstyget matchar det orangea i pirattyget perfekt!

Har haft pirattyget liggande ett bra tag och äntligen börjat sy i det. Inte helt enkelt att bestämma var på tyget man ska klippa ut mönsterdelarna. Vill man ha ett snyggt motiv blir det inte direkt optimalt utnyttjande av tyget. Trycket är lite för stort för att passa även så här pass stora plagg. Tröjan är i storlek 130.

lördag 10 oktober 2009

Syfestivalfynd

Höstens syfestival var den sämsta jag varit på med tanke på kaoset som rådde vid ingången till mässan. Inget ordentligt kösystem, ingen skyltning ovanför kassorna för olika biljetter. Antikmässebesökare och syfestivalbesökare i en salig röra. Under all kritik. Jag tror jag väntade över en halvtimme på att få komma in. Och mitt i alltihop gick en snurrdörr sönder ...

Nåväl, inne på mässan var det väl lite bättre. Även om jag saknar sybehörsmontern och en del andra utställare. Det känns som om festivalen bara blir mindre och mindre. Trots det handlade jag en del tyg, fast mest från dem som jag ändå brukar köpa av via nätet.

Förutom tygerna köpte jag lite andra bra-att-ha-saker som en sax, några tygmärken och en självhäftande klisterlinjal till symaskinen. Och så några vävda tyger som jag glömde fota. Jo, och så en bandkantningsgrej till min CoverPro (12 mm). Något som jag funderat länge på.

Sen träffade jag dessutom några trevliga sybloggare!

Velour från Mjuka tyger och Neanobelle (turkos)

Trikå från Weda (delfinerna), Svenska mönster (cyklarna), Mjuka tyger (fåglarna) och JNY (djungeltyg i jersey resp interlock)

Trikå från Lindbo textil. Underst en yllejersey som inte är ett dugg stickig.

Trikå och ett manchestertyg (underst) från MG-tyger.


Trikå från E-slöjd.

torsdag 8 oktober 2009

Mönstertunika till mig själv


Har länge funderat på att sy en tunika/klänning till mig själv i mixade tyger. Kom äntligen till skott och här är resultatet. Mönstret är det jag använt till mina tidigare kortärmade tunikor. Till exempel den här.

Är så nöjd med resultatet. Tygerna kommer framför allt från MG-tyger. Alla utom den svart-grå prickiga på högra ärmen tror jag. Och tyget till polokragen. Det köpte jag på förra syfestivalen i e-slöjds monter. Och nu är det syfestival snart igen =)

Dottern har redan beställt en likadan klänning och själv tänker jag sy mig några till i andra tygkombos. Tycker det är jättekul att blanda mönster och färger på det här sättet.

tisdag 6 oktober 2009

Tunika i landskapstrikå

När dottern själv får välja så blir det en tunika i det underbara landskapstyget. Jag hade nog inte valt gula muddar, men det gjorde hon eftersom gult är en av hennes favoritfärger. Och rosa som är hennes andra favoritfärg tyckte hon inte passade så bra här.

Tunikan är tänkt att invigas på skolfotograferingen i morgon. Tänkt skriver jag, för man kan aldrig så noga veta med den lilla damens dagsform ... Det blir en hel del kontroverser på morgnarna här hemma :)

Modellen sitter superbra på. Har gått i från singoallamodellerna med raglanärm eftersom min dotter är alldeles för smalaxlad för att passa i dessa. De sitter helt enkelt inte så bra på henne. Hon passar bättre i överdelar med isydd ärm. Eller linne, om hon själv får välja. Fast det får hon inte när det är minusgrader ute ...

Har utgått från en modell till tröja som jag hittade i en dansk mönsterbok (Form 1 - storlek 5 år) och modifierat den efter en köpt tunika som satt bra.

lördag 3 oktober 2009

Trist turisttröja blir kul barntröja

Jag tycker nästan att det här är det roligaste med att sy - att göra om något man inte vill ha till något man vill ha. För mig är det en större utmaning att göra något av ett befintligt plagg än att klippa i ett helt nytt tyg.

Det här är en reklam t-shirt som låg och skräpade. Storlek enorm. Helt oanvänd. Sy om mig sa den. Sagt och gjort. Den ville para sig med ett mörk marin-vit randigt tyg och svart mudd och nedan är resultatet. En cool tröja till sonen, 7 år.