fredag 31 oktober 2008

Neontetra



Ytterligare en necessär i samma modell som den här. Denna gillar jag verkligen. Tyvärr gör barnen det också så jag får väl sy fler ... Den cerise-rosa plasten kommer från Panduro Hobby och blixtlåset är återvunnet. Snodden upptill är underklädesresår. Oj, vad det kliar i fingrarna att sy fler.

torsdag 30 oktober 2008

Snörvelsäsong


Inte för att jag längtar efter snoriga, kalla näsor, men det börjar liksom bli sånt väder igen. Så nu har jag äntligen tagit mig i kragen och förfärdigat dessa avancerade ;) näsduksfodral. Det gör ju snytandet lite roligare när man får plocka fram näsdukarna ur ett färgglatt fodral. Helt sydda på overlocken i återvunna tyger. Det vänstra är redan bortskänkt och det högra ligger i min jackficka. Fräs.

måndag 27 oktober 2008

Present till en liten pojke


Den här tröjan är en present till en alldeles ny liten människa, som hunnit bli nästan 3 månader nu. Tyget med dalahästarna är inköpt på Syfestivalen (i e-slöjds monter) i våras och det orangea tyget i ärmarna kommer också från e-slöjd. Muddväven är 1x1-ribb från Jofotex. Mönstret är min gamla vanliga raglan. Storlek ca 6 månader, så han har att växa i. Men de växer ju fort de små ... Jag har tvättat tröjan för säkerhets skull eftersom jag var lite osäker på hästtyget. 60 grader. Inga problem. Det vita fortfarande vitt ...

Hoppas tröjan passar och att mamman blir nöjd.

söndag 26 oktober 2008

Damugglor


Den här gillar jag. En uggletröja till mig själv. Bruna ugglor (första omgången, så de är rätt mörka). Muddväv (1x1 ribb) i hals och ärmslut. Modellen är densamma som till polotunikan i ett tidigare inlägg. Det enda jag är missnöjd med är att CoverPron vägrar att göra snygga sömmar i uggletyget. Till den här tröjan gav jag helt enkelt upp och fållade med vanlig raksöm, vilket jag inte heller blev helt nöjd med. Hade samma problem med CP:n när jag sydde pyamasarna och nattlinnena i det blå uggletyget. Tyget kommer från Jofotex, likaså muddväven.

lördag 25 oktober 2008

Presentmössor


Två mössor till en snart två-åring i gå-bort-present.
Den översta i Jofotex marinblå (nästan svarta) uggletyg, den understa i e-slöjdstrikå.
Ugglemodellen lite mer baggy än den randiga.

torsdag 23 oktober 2008

Fler väskor






Fler dagisväskor - man kan väl aldrig få för många väskor? Även denna är vändbar. Barnsligt kotyg på ena sidan, lite vuxnare tyg från Stoff och Stil på andra. Jag är inte jättebra på snedremsor så den här gången sydde jag på en trikåremsa från en av 4-åringens gamla t-shirtar. Funkade faktiskt helt ok. Fast som vanligt blir det alltid lite snyggare på den ena sidan. Lät trikåremsan har råa kanter eftersom trikå inte brukar repa sig.


Sen gjorde jag en väska med kotyg på ena sidan och oblekt tyg på andra sidan. Den är dock kantad med vanlig snedslå. Här hänger den tillsammans med den första koväskan.

onsdag 22 oktober 2008

Ny modell på dagisväska


Utsida


Insida

eller tvärtom ... Den här mycket modifierade dagisväskan är vändbar. Båda tygerna är kraftiga bomullstyger. Från Åhléns tror jag. Svart snedslå i kanterna.

Jag har tidigare sytt en dagiskasse med "lös" bottenplatta, men det var så svårt att få till det snyggt. Den här gången har jag ritat om mönstret (förlängt nedtill) och i stället sytt av hörnen (14 cm). Det bästa av allt är att den här modellen funkar att sy med overlocken! Och det gick mycket snabbare än den andra när jag väl kommit på hur jag skulle göra. Axelbandet är också mycket smalare än originalmönstret.

Nu är det slagsmål om vem som ska ha den här hemma. Jag eller barnen ...

söndag 19 oktober 2008

Mammaelefanter 2


Har sytt en elefanttröja till mig själv (igen). Den förra var gul och den här blev alltså brun. Valde att göra enligt samma modell som tunikan - fast kortare, och ingen polo. Funkade jättebra. Det enda negativa är CoverPron som gärna vill göra hoppstygn i det här tyget.

I halsen en muddremsa (Jofotex). Elefanttyget kommer från samma ställe. Varifrån annars ;)
Ett ställe med trevlig service och superbra urval av tyger. Man skulle bo lite närmare ... eller inte ...

Randiga leggings



Leggings till mig själv. Superenkel modell från Allt om Handarbete nr 5/08. Modellen var egentligen 3/4 lång, men jag förlängde till hellånga ben. Tyger kommer från MG-tyger och är en bomull-lycrablanding. Ska jag vara riktigt crazy kanske jag ska ha dessa till polotunikan i förra inlägget ;)

torsdag 16 oktober 2008

Wallflower


När jag ändå halkat in i polotuniketräsket: här är en variant i ett microtyg från MG-tyger. Känns väldigt mycket som en tapet vi hade i hallen när jag var liten ;)

onsdag 15 oktober 2008

Randigt på längden och på tvären


Tyvärr är jag inte lika färgglad när det gäller mössor till mig själv som jag är till barnen. Man skulle ju nästan kunna tro att detta är en mössa till den där fjärdedelen av familjen som inte vill ha en ugglepyamas ...

Material: Dubbel E-slöjdstrikå.

Modell: Den gamla vanliga

tisdag 14 oktober 2008

Glada mössor



Varför måste pojkmössor vara tråkiga och färglösa? Nej fram för glada mössor till killar. Här två stycken till 6-åringen. Dubbel trikå. Regnbågsrandig från Stoff och Stil och röd-vitrandig från Gittes Tygkälla, eller om det nu var den lokala tygaffären. Hur som helst, långt från dödskallar, monster och blixtar.

söndag 12 oktober 2008

Nattugglor


Äntligen avklarat! Det stora uggleprojektet med nattkläder till 3/4 av familjen. Den sista fjärdedelen mycket tveksam till ugglepyamas åt sig, gissa vem ...

Jag är så nöjd, förutom att uggletyget och CoverPron verkligen inte kan komma överens. Fick ta till den vanliga maskinen till fållarna i nederkanten i stället.

Till halsringningarna klippte jag en remsa av muddväven och overlockade fast räta mot räta. Sen vek jag remsan mot avigan och sydde en tvillingsöm med CoverPron från rätsidan. Det funkade konstigt nog bra, fast inte fållningen med CoverPron gjorde det.

Mönster till både nattlinnen och pyamas kommer från Lennartssons bok "Sy kläder av mjuka tyger". Vuxennattlinnet är i storlek M, barnnattlinnet i storlek 5 år och pyamasen i storlek 7 år. Nattlinnena är förlängda och utsvängda varianter av raglantröjan.

Uggletyget kommer förstås från min hovleverantör Jofotex och har legat och värmt hyllorna här hemma ett tag. Det randiga kommer från MG-tyger och är riktigt bra kvalitet. Den enfärgade blå kommer från Jofotex. Muddväven likaså.

lördag 11 oktober 2008

Polotunika


Åh, vad nöjd jag är. Fick till en riktigt bra modell på polotunika efter testsyendet av polo (förra inlägget). Så enkel modell så jag vill sy en hel hög. Tyckte det blev bra att blanda lite olika tyger.
Materialet kommer från Ohlsons Tyger (det blommiga tyget) och MG-tyger (det med fyrkanterna). Båda två är lycra/viscoseblandningar.
Tunikan är ihopsydd med overlocken naturligtvis och fållad med CoverProns breda tvillingsöm. Inga hoppstygn! Dock är det lite svårt att få till fållen så att det inte blir en ås mellan sömmarna. Förstår inte riktigt hur jag ska bete mig för att unvika det. Någon som har tips?

fredag 10 oktober 2008

Testpolo


Jag har länge varit sugen på att sy några vinteraktiga tunikor till mig själv. Nu blev det här ju ingen tunika, men väl en vintrig testmodell som jag ska använda som utgångspunkt och förlänga och svänga ut lite nästa gång. Har redan planer på vilka tyger jag ska använda.

Det här "testtyget" är en trikå som är fyndad superbilligt på Ohlsons tidigare i år. Kostade typ 19 kronor metern. Mönstret kommer från senaste Allt om Handarbete om jag inte minns fel.

Det var längesen jag sydde en polokrage och jag trodde det skulle vara mycket svårare. Men det var ju plättlätt. Mycket enklare än mudd eller kantremsa. Bara att fräsa på med overlocken.

Ärmar och nederkant är fållade med CoverPron och den var snäll med det här tyget. Inga hoppstygn.

torsdag 9 oktober 2008

Liten necessär


Nu måste jag börja med att skylla i från mig ... jag har inte valt tyget själv. Eller vaxduken rättare sagt. Det finns en viss liten tjej i den här familjen som är förtjust i prinsessor :)

Mönster från ICA-Kurirens hemsida. En väldigt enkel modell att sy även om det var svårt att inte skrynkla till vaxduken under fastsyendet av blixtlåset, men nu tror jag att jag kommit på hur jag ska göra. Är extra nöjd med dragkedjan med ring! Den kommer från ett gammalt plagg.

onsdag 8 oktober 2008

Isbjörnar som värmer öronen


En urvuxen tröja blev en vintermössa till sonen. För man måste ju bara återanvända ett sånt här coolt tyg, eller hur?

Material: T-shirt från Ida T.
Foder: fleece från Stoff och Stil.
Modell: den gamla vanliga.

måndag 6 oktober 2008

Hello, hello, hello, hello


Har man en dotter som gillar Hello Kitty och hennes vänner så blir mössorna därefter. Speciellt som mamman också är lite förtjust i den figuren ;)

Tre av mössorna är sydda i supermjuk smidig velour. Den cerisa och gula från Hilco (Neanobelle) och den randiga från Jofotex. Den smalrandiga är en muddtrikå.
Mönstret till mössorna är mitt gamla vanliga. Alla är av dubbelt tyg.
Hello Kitty-figurerna är strykfigurer från H&M.
Funderade ett tag på om jag även skulle sy fast dem för säkerhets skull. Men jag beslöt att vänta och se om de trillar av först. Inget jobb i onödan ...