lördag 24 maj 2008

Turbankepa


Ville göra en kepa till min mamma och hittade ett snyggt mönster i en gammal 70-talsbok. I och för sig såg den rätt stor och pösig ut på bilden, men den här blev i största laget. Lite turbanliknande när man har den på sig.

Ska försöka modifiera den så den blir mindre pösig. Annars är jag supernöjd med formen på skärmen. Likaså styvheten i den. Jag tog ett par gamla jeans och klippte sönder och hade som mellanlägg (dubbelt) i skärmen. Perfekt. Tyget till kepan kommer från ett lapptäcke som jag "fyndat" på loppis. Det är grovt bomullstyg. Fodret är begagnad trikå (ett gammalt underlakan).

Mamma, jag ska sy en mindre till dig!

fredag 23 maj 2008

En tunika till


Har sytt en tunika till mig själv i samma tyg som jag sydde dotterns klänning. Modellen samma som i förra inlägget och tyget (bomull/lycra i fin kvalitet) köpt på Syfestivalen i Sollentuna i våras. Väldigt lättsydd modell och lättarbetat tyg. Alla fållar inklusive halskanten är gjorda med CoverProns breda tvillingsöm.

söndag 18 maj 2008

Ny vuxentunika i annan modell


En tunika till mig själv. Sydd i trikå (bomull/lycra). Det blommiga förmodligen köpt på en syfestival för längesen eller eventuellt på Kilotex i Nacka. Det prickiga från MG-tyger.

Har länge velat sy en modell som inte är så vid och denna blev super. Gjorde storlek 38 och det blev lagom. Trikån var lätt att sy i. Overlocken funkade bra och fållarna med CoverPron blev snygga. Jag kommer definitivt att sy fler av den här modellen.

Det enda som var lite trixigt var halskanten. Jag tog ett svart muddtyg, men är inte riktigt nöjd. Kanske ska prova med elastiskt kantband nästa gång i stället, eller bara sy ner sömmen med tvillingsöm på CoverPron.

torsdag 15 maj 2008

En liten och en stor


Det var så roligt och lätt att sy dagisväskan så jag bestämde mig snabbt för att göra en till, eller rättare sagt två. Tänkte det skulle vara kul att göra en till dottern också i miniformat.

Yttertyget är en gammal duk i bomullstyg köpt på en second hand-affär i Fix-området alldeles intill Jofotex. Som foder i den stora använde jag ett fyndat blommigt örngott och som foder i den lilla en dito rutig gardinkappa. Bara återvinning alltså om man bortser från snedslåbandet. Är jättenöjd med dessa väskor och det blir säkert fler ...

onsdag 14 maj 2008

Vuxentunika


I stället för shorts till sonen (hittade inget lämpligt tyg hemma), blev det en tunika till mig själv i raglanmodell. Tygerna kommer från MG-tyger respektive Jofotex (det randiga) och det är viscos/lycra. Längst ner i ärmsluten satte gjorde jag en resårtunnel och trädde i en smal resår. Samma sak i halslinningen. Tunikan ser rätt trist ut på galgen, men på är den ok.

söndag 11 maj 2008

Dagisväska


Nu har jag också fallit till föga för grupptrycket och sytt en dagiskasse (enligt Knåpmoderns mönster). Jag hittade ett helt underbart kraftigt 70-talstyg second hand. Stor bit! Tyvärr fick det en helskum lukt när det var blött. så jag misstänker att det är någon slags markisväv eller så. Och att det är typ impregnerat med nåt.
Att sy kläder av det gick alltså bort. Däremot passade det ju perfekt till väskan som jag funderat så länge på att sy. Väskan är fodrad med ett mönstrat brunt bomullstyg (en gammal gardin också fyndad på second hand).
Kanta med snedslå är inte en av mina huvudgrenar, så det här blev ett test. Funkade över förväntan, men jag inser att det kräver övning för att bli snyggt.

fredag 9 maj 2008

... och en till


Jag har definitivt fastnat i klänningsträsket. I helgen tänkte jag dock försöka ta mig upp ur det och sy shorts åt sonen i stället. Ska bara hitta nåt passande tyg. Hade tänkt mig nåt svettisaktigt.

Den här klänningen är sydd i ett tyg inhandlat i en butik i Ulricehamn. Storlek 110-116.

Och en till ...


Samma modell, samma storlek, annat tyg. Trikån köpt på second hand. Inte min stil, men dotterns ... Här är det bara klänning som gäller som sagt.

tisdag 6 maj 2008

Men behöver hon fler klänningar?


Kanske inte, men det är så roligt att sy dem. Och när man är insatt i hur man syr just den modellen blir det ett par extra av bara farten. Frågan är nu vad jag ska hitta på för att inte brorsan ska bli avundsjuk. Det måste ju vara något som är lika lättsytt. För barn är det ju antalet som ska vara lika ;)

Modell och storlek alltså samma som föregående inlägg. Tyget är en helt underbar trikå i bomull/lycra köpt på en av mina favvoaffärer på Syfestivalen. Minns tyvärr inte vad den heter just nu, men de har en massa svensktillverkat och i hög kvalitet. Jag köpte nog minst 3 meter och har planerat en tunika eller klänning till mig själv också.

Denna klänning gick bra att fålla med CoverPron eftersom tyget var lite kraftigare än det gula i förra inlägget. Det var faktiskt inget som strulade den här gången.

söndag 4 maj 2008

Ytterligare en singoallaklänning


En klänning till i samma modell och storlek som förra inlägget. Tyget är köpt på MG-tyger och är viskos/lycra. Lite jobbigare att sy i eftersom det är slinkigare. Skippade fållning med CoverPron eftersom det bara blev fult och jag fick sprätta. Lade upp med den vanliga maskinen i stället.

lördag 3 maj 2008

Äntligen något nytt sytt


Äntligen har jag kommit igång och sytt lite på den förbaskade overlocken. Den här gången krånglade den inte det minsta, men så var det heller inte så tjocka lager tyg. Har bytt till standardnålar (inte stretch) för att se om det är lösningen på att tråden hela tiden går av.

Modellen är en av mina favoriter: raglan. Tyget är köpt på Jofotex. Men jag har också sett att det finns på Ingelise/Allt om handarbetes hemsida. Tyget är en härligt stretchig kvalitet i bomull/lycra. Det blev storlek 110/116 och passar perfekt till dottern. Jag har gjort den så lång som jag vågar låtar henne ha den utan risk för att hon ska snubbla runt. Klänningar i hennes smak ska helst vara "jåååsa" och fotsida.

I ärmarna och halsen har jag satt i en smal resår. Kanalen är sydd med den vanliga maskinen sedan jag först overlockat kanterna. Mått på resåren för ärmarna: 21 cm. För halsen: 40 cm.
Klänningens längd bak: 70 cm (inkl fåll). Ärmlängd: 23 cm (inkl fåll).

Fållen nedtill är gjord med CoverProns breda tvillingsöm. Använde postit-block som fållguide denna gång och det var superbra. Inställningar CoverPron: 4,4,4,3. Stynglängd 3,5 och diff 1,5.
Sydde ihop ena sidan först och fållade därefter. Sen sydde jag ihop andra sidan. Detta för att slippa fästa trådarna från CP:n.