onsdag 29 april 2009

Kattklänning

Behöver jag säga att den här klänningen är dotterns favorit just nu? Hon skulle ha den varje dag om hon fick. Kitty-tyget kommer från Jysk och det rutiga är en second hand-gardin som fått sätta livet till. Provade ett annat raglanmönster denna gång. Fram- och bakstycke var identiska, liksom ärmar. Tycker det blev bra, trots att dottern egentligen inte är den som passar jättebra i raglanskärning eftersom hon är rätt smalaxlad.

söndag 26 april 2009

Söta babytossor i hjärtvelour

En gympapåse till ett par dansskor och ett par söta tossor till en liten tjej på snart 3 månader. Nej, det är inte bebisen som har dansskor, utan hennes pappa.

Påsen är gjord av ett nyinköpt påslakan och tossorna av velour köpt från Mjuka tyger. Gillar hjärttyget och funderar på vad jag ska sy av det som är kvar.

Närbild på tossorna. De är fodrade med vit trikå. Sydde dem på vanliga symaskinen för det var för pilligt att sy dem på overlocken. Mudden är dock fastssydd med overlocken.

Närbild på gympapåsen.





tisdag 21 april 2009

Den här ska jag ha i sommar

En variant av klänningen i förra inlägget. Denna gång på det marina temat (rött, blått och vitt). Den här är något kortare. Annars är allt lika.

Ärmarna i stjärntyg från Stoff och stil. Den andra tyget minns jag faktiskt inte var jag köpt. Troligen på Jofotex.

Är extremt nöjd med den här modellen - jag lovar, det blir fler. Mitt enda problem är fortfarande att CoverPron ibland gör hoppstygn. Och att jag inte har all tid i världen att sy.

torsdag 16 april 2009

Ny klänningsmodell

Här är en ny lite mer utsvängd och längre variant av tunikan i förra inlägget. Fast just den här blev mer som en klänning. Förlängde tunikemönstret ca 20-25 centimeter. Tycker en sån här modell passar bättre till den här lite tunnare och sladdrigare viscosetrikån.

Båda tygerna i klänningen är köpta på Jofotex på sensommaren förra året. Fållarna är gjorda med CoverProns trippelsöm. Denna gång "rättvänd". Halsringningen är bara invikt och nersydd.

Bra: Lättsydd modell. Jag skulle kunna massproducera ...
Dåligt: Att det är så svårt att få till snygga fållar med CoverPron på sånt här lite tunnare tyg. Fållen vill gärna dra ihop sig. Måste försöka hitta en lösning.

tisdag 14 april 2009

Förvuxna flodhästar

När Jofotex kom med retronytrycket av flodhästarna hade jag inte en tanke på att köpa det. Mina barn är ju 5 och 7 år och det känns som om de skulle kunna tycka att det är lite barnsligt. Men när jag kom till affären hade en av tjejerna som jobbade där på sig en tunika i det turkosa flodistyget och det var bara så snyggt ... på en vuxen ...




Så nu har jag sytt en tunika till mig själv. Barnen har inte fått något plagg i tyget än :)














Jag är speciellt nöjd med de röda bakvända trillingsömmarna. Det passar så bra till det turkosa tyget tycker jag. Ser tufft ut. Jag tvekar inte att ha på mig den här på jobbet. Gillar verkligen det här tyget, och speciellt i den här färgen som inte är särskilt turkos i mina ögon, utan mer blå.

Tyg: Jofotex.

Mönster: Eget (Storlek medium)

fredag 10 april 2009

Somrig vuxentunika

































Jag ville ha en lätt sommartunika och har nu sytt en prototyp. Det viktigaste var att hitta en enkel modell som man kan ta på sig utan vare sig blixtlås eller knappar. Även om den är sydd i vävt tyg. Och jag lyckades.



För att tunikan skulle bli lite nättare i ärmslutet har jag lagt ett veck som håller in den vidd som raglanskärningen ger. Som kantavslutning har jag valt att göra en remsa av samma tyg som "kroppen" i klänningen.


Den här gången blev det fickor, men jag vet inte om jag verkligen ska ha det. Tycker det ger lite städrockskänsla. Fast å andra sidan vill jag ha något som bryter av det stora blommiga stycket. Och det utan att jag gör en avskärning vid bysten som bara gör att folk kommer fråga när jag ska ha barn ... Kan jag hjälpa att jag har stor mage ändå eller?


Tunikan är sydd av två gamla påslakan från Borås Wäveri. Det blommiga var ett vuxenlakan och det prickiga ett barnlakan. Dottern har redan sagt att hon vill ha en exakt kopia av min tunika. Vilket passar mig bra, för jag är väldigt inne på mamma-barn-matchning just nu. Men hon kommer nog få den i klänningsmodell i stället.
Mönstret är ett gammalt raglantröjemönster som jag vidareutvecklat till oigenkännlighet ;)

onsdag 1 april 2009

Herrtischa med bilar och stjärnor



















Jag är inte van att sy såna här relativt stora saker. Syr ju mest till barnen och lite till mig själv. Den här t-shirten är en födelsedagspresent. Har ingen aning om mottagaren tycker om tyget eller inte. Han kanske tycker det är alldeles för barnsligt. Själv tycker jag den blev rätt cool.

Mönstret har jag hämtat från "Sy kläder av mjuka tyger". Tog storlek XL. Hoppas den är lagom på bredden. I längden tog jag till rejält och den krympte inte så mycket som jag trodde när jag provtvättade den, så det kanske blir en herrtunika ...

Tyget med bilarna är en stuvbit från en lokal tygaffär. ärmtyget kommer från Stoff och stil. Den röda mudden från Jofotex.