måndag 23 mars 2009

Cirklar och ränder

















Sonen börjar växa ur sina gamla tröjor. Kul, för då blir jag ju "tvungen" att sy nya!Den här kombon gillar jag. De blå och gröna färgerna på de olika tygerna matchar varandra perfekt. Tyget på fram- och bakstycke kommer från Jofotex, liksom den röda muddväven. Det randiga tyget till ärmarna kommer från JonicTextil, eller om det var MG-tyger. Båda tygerna är ganska kraftig trikå. Den randiga en aning flossad på baksidan så den blir mjuk och gosig.


Mönstret är mitt gamla vanliga. Denna tröja gjorde jag i storlek 7 år och den passar perfekt.

söndag 22 mars 2009

Fantasiklänning





















Klänning till ett barnkalas med temat "Fantasi". Jag har länge velat sy en utklädningsklänning som den här och nu passade det extra bra eftersom dottern skulle på ett kalas där hon skulle klä ut sig. Inte för att vi saknar utklädningskläder, men i alla fall ...

Mönster till klänningen hittade jag i en gammal Allt om Handarbete. Sen har jag modifierat det. Förstås. Egentligen skulle det vara blixtlås bak i ryggen, men jag tyckte hon skulle kunna ta på och av klänningen själv utan att behöva be om hjälp. Lösningen blev ett mycket stretchigt trikåtyg i ryggstycket (en gammal avlagt t-shirt). Den är tillräckligt stretchig för att det inte ska behövas blixtlås!

Tyget till ärmar och volang är fyndat på loppis för ett tag sedan medan både tyget till framstycke och kjol är nyköpt. Bandet i midjan kommer från en av mina avlagda koftor och rosetten mitt fram på magen är en knapp. Halsringningen är kantad med samma tyg som kjolen.

lördag 21 mars 2009

Set till nyföding

Ett litet set med vantar och mössa för liten nyföding (samma som i förra inlägget). Kul att sy små saker som jag av någon anledning inte gjorde till mina egna barn. Jo, mössor sydde jag, men inte vantar och små sparkbyxor. Fast det var innan jag hade overlock ... För jag gjorde faktiskt några försök att sy trikå med min vanliga maskin när de var små, men det blev totalt misslyckat ... Storlek 0-3 mån ca. Landskapstyg från Jofotex. Mönster eget. Vantarna är fodrade med vit fleece från Ohlssons tyger och mössan är dubbel trikå.

torsdag 19 mars 2009

Sparkbyxor med fot



De här sparkbyxorna ska till en ganska ny liten tjej. Letade länge efter en enkel modell med fot och hittade till slut den här som var väldigt lätt att sy. På det uppvikta benet på bilden syns hälens konstruktion. Bara två insnitt. Roligt att sy så små kläder. Mina barn är ju lite större numera ...

Tyget som är en turkos velour kommer från Jofotex.

måndag 16 mars 2009

Mixmatch


Äntligen har jag kommit till skott att sy en tröja av flera olika tyger i olika färger och mönster som jag funderat på så länge. Det började så smått med den här och den här förra hösten, fast de var ändå lite för färglösa och för få tyger blandade. Men den här färgglada tröjan till dottern är jag supernöjd med.

Jag har använt mitt vanliga tröjmönster till henne (isydd ärm, inte raglan eftersom jag upptäckt att hon är lite för smalaxlad för att passa i raglanärm).

Delarna är ihopsydda på overlocken. Ärmslut och nederkant kantade med ganska tät overlocksöm, dock ej rullfåll eftersom jag tyckte det blev för vågigt.

Tyger: Ärmarna: randigt från Stoff & Stil, prickigt från Michas Stoffecke, cirkeltyg från MG-tyger. Band från Farbenmix (Michas Stoffecke respektive Tygpyssling). Framsidan på tröjan: Bingert och Hallström utom kattbilden som kommer från en slaktad urvuxen H&M-tröja. Baksidan: Jofotex. Till halsringningen har jag använt samma tyg som längst ner på ärmarna.

Jag kommer att sy många fler liknande tröjor för det var så roligt. Har hittat en del inspiration på tyska bloggar vilket peppat mig. Funderar på hur jag ska göra en liknande tröja till sonen utan att den blir för söt. Sen skulle jag vilja ha en sån här tröja själv också ...