lördag 27 februari 2010

Dagens outfit

Tänkte bara visa hur den bruna velourtunikan ser ut på. Här både med och utan en grovstickad obloggad sjal i garn köpt på syfestivalen förra året. Sjalen passar perfekt i färg med spetsen i halsen på tunikan! Hmm ... jag tror jag har en viss svaghet för just den här fuchsia-färgen :)


onsdag 24 februari 2010

En väldigt rosa tunika

Det har blivit ytterligare en velourtunika i ungefär samma modell som den förra. Mitt basmönster som visade sig passa Benglan också :) Mönstret är en enkel tunika i grunden. Sedan har jag precis som på den bruna lagt till volanger (15 cm höga och 1,5 gånger bredare än nederkant respektive ärmslut). Och den här gången kom jag i håg att använda rynktråd i avvikande färg, vilket gjorde det hela mycket enklare =)

Den förra tunikan klippte jag upp mitt fram och satte spetskant i halsen på. Den här klippte jag också upp, men denna gång gjorde jag ett "hål" mitt fram som jag bandkantade. Är nöjd med resultatet och den blev lagom urringad. Ärmarna på den här tunikan är 3/4-längd och det känns som om det blev en somrigare modell. Färgen bidrar väl också till det.

Jag gillar verkligen den här knallrosa färgen (som jag egentligen tänkt sy till min dotter av, men vad sjutton, man måste våga använda färg själv också ...) Älskar dessutom kombinationen rosa och rött.

Volangerna är overlockade i kanterna, precis som nederkanten. Inga fållar här inte, vilket ger en snabb sömnad. Det enda pilljobbet är egentligen att få till rynkningen jämnt på volangerna. Blir det inte jämnt så är risken att volangen ser ojämn ut i nederkanten. Det gäller att mäta ut var man har fjärdedelarna på volang respektive fåll och passa i hop dem så går det lättare att få till det snyggt.

måndag 22 februari 2010

Rapport från syfestivalen

Turen till Syfestivalen resulterade i ett antal meter tyg (som om jag behövde det ...) och fika med några andra sybloggare. Mycket trevligt! Det här köpte jag på festivalen:

Vävda bomullstyger från MG-tyger bland annat.

Trikå från Lindbo Textil, MG-tyger, JNY och Mjuka Tyger.

Velour från Mjuka Tyger och JNY.

Spets (både stretch och vanlig stum) från Weda Textil och MG-tyger.

torsdag 18 februari 2010

Snart syfestival!

Och jag som inte ens är speciellt förtjust i brunt ... varför syr jag en brun tunika till mig själv? Svaret är att det var meningen att testa den här varianten av tunika med volanger. Har inte gjort det med velour tidigare. Blev rätt nöjd med resultatet även om det var en del pilljobb.

Gjorde bland annat misstaget att sy rynktrådarna till volangerna i samma färg som tyget. Det var oerhört svårt att pilla bort all överflödig tråd efter att jag sytt fast volangen. Den längsta stygnländen på min hushållsmaskin var lite för kort för att sy rynktråd i velour kändes det som.

Mönstret jag använt är detsamma som till mina senaste tunikor. En grundmodell som jag sedan byggt på med volanger och sprund i halsen. Volangerna har jag gjort 1,5 gånger bredden i både ärm och nederkant. Velouren kommer från Sundbybergs textilcentrum. Den fuchsia-färgade stretchspetsen i halsen kommer från Stoff och Stil om jag inte minns fel.

När jag sytt klart tunikan kom jag på att jag har en underkjol i samma färg som spetsen. Provade det till och det såg bra ut. Kul att kunna variera tunikan på det sättet.
Det finns en viss risk för att den här tunikan kommer att springa omkring på syfestivalen inom en snar framtid ;) Vi kanske syns!

tisdag 16 februari 2010

Paisleytights till mig själv

Jag gillar mönstrade ben och jag gillar paisley-mönster. Speciellt i de här färgerna. Så det kan inte bli så mycket bättre. Tyget är köpt på Tygverket på Söder i Stockholm och är en ganska stretchig lycrablandning. Mönstret är detsamma som jag använde till mina tidigare tights. Så enkelt och snabbt att sy. Kruxet är bara att hitta tillräckligt elastiska tyger som duger till tights.

onsdag 10 februari 2010

Emot mina principer

Jag är egentligen inget fan av dödskallar. Man skulle kunna säga att jag bojkottar dem. I alla fall när det gäller mina egna barns kläder. Fast jag vet ju att många andra gillar dödskallar. Därför bidde den en sån här mössa i julklapp till en pojke jämnårig med min egen. Valde de "sötaste" dödskallarna jag hittade. Visste inte alls hans smak, men träffade tydligen ganska rätt ändå eftersom mössan blev omtyckt. Insidan fodrad med limegrön fleece från Stoff och Stil. Dödskalletyg från MG-tyger.